Hvordan beregne strømprisen til en lyspære?

Hvor mye koster det egentlig å ha lyset på?

Det første vi må se på er hvordan vi beregner strømforbruket.

Strømforbruk pr dings som bruker strøm, enten det er en PC eller en lyspære sier man bruker antall watt. Det er så mye strøm den trenger for å være på. Du har sikkert sett at det står 40 watt på lyspærer.

Annonse: Jeg bruker Tibber, appen som handler billig og fornybar strøm på en smart måte. Tibber gir deg full kontroll over strømforbruket og har ingen bindingstid. Test det ut du også, så du 500 kr til å handle smarte dingser for. Sjekk ut Tibber her.

Når man skal kjøpe strøm så beregnes det i kilowatt-time. Det vil si at man deler antall watt på 1000, for å få kilowatt, og så beregner dette ut i fra et konstant forbruk på en time. 25øre kilowatt timen er altså 25 øre for en time med 1000 watt.

Tar vi utgangspunkt i en 40w lyspære som står på døgnet rundt er regnestykket som følger:

40w*24timer = 960 eller 0.96kwh

Da har lyspæren stått på i et helt døgn, og brukt nesten ett helt kilowatt.

Men hvor mye koster det?

Når man skal ha strøm betaler man for to ting. Selve strømen, og frakten av strømmen. Frakten kalles nettleie og beregnes ut i fra hvor mye strøm du bruker, pluss et fast beløp.

Koster strømmen 30 øre kwh og nettleien 40kwh må man slå dette sammen altså 70 øre, eller 0.7 kroner.

Å ha en lampe på, ett helt år koster da:

40w * 24timer = 0.96kwh

0.96kwh * 365 dager = 350.4kwh

0.7øre pr kwh for nettleie og strøm * 350.4kwh = 245,28kr

Så da er det bare å telle antall lamper man har i huset og ikke minst tenke over hvilke lamper som står på hele året for å se hvor mye man kan spare på strøm, ved å enten skru de av når de ikke trenger å være på, eller bytte til lavenergipærer.

Jeg bruker Tibber, appen som handler billig og fornybar strøm på en smart måte. Tibber gir deg full kontroll over strømforbruket og har ingen bindingstid. Test det ut du også, så du 500 kr til å handle smarte dingser for. Sjekk ut Tibber her.

Foto: Nick Page – Electricity Pylons (cc-by)